Šťastný Jim - Amis, Kingsley, 1922-1995 (Plus, 2011)
Šťastný Jim - prvotina slavného britského prozaika Kingsleyho Amise - se okamžitě po svém vydání v roce 1954 zařadil mezi nejoblíbenější a nejčtenější humoristické romány. Neodolatelný vtip a sžíravá ironie, s nimiž Amis zaznamenal, jak mladý asistent na katedře historie James Dixon přichází o iluze ve zkostnatělém prostředí provinční anglické univerzity, ožívají v novém překladu Kateřiny Hilské. Dixonova vzpoura proti nepropustným pravidlům akademického provozu sice brzy narazí na nevybíravý pragmatismus kolegů, jeho odpor je ale srozumitelný dodnes